Artros – behandling och tips på aktivitet
Artros är vår vanligaste ledsjukdom. Vi har ställt 7 frågor om artros till Staffan Ekefjärd, fysioterapeut (sjukgymnast), på Stockholms Sjukhem.
Vilket är bästa sättet att förebygga artros?
– Det enda man vet är man bör vara fysiskt aktiv. Och all aktivitet är bättre än ingen. Muskelsvaghet ger ökad risk för artros så det är viktigt med träning som stärker musklerna.
Hur kan vi i vården hjälpa till?
– Om du känner att du har ont eller är stel i lederna och misstänker att du har artros kan du boka tid hos en fysioterapeut (sjukgymnast). Vi ger information om vad sjukdomen innebär och vilken träning som passar just dig. Gå inte och vänta, då blir artrosen sämre, våga söka hjälp!
Vilka är de första tecknen på artros?
– Att det gör ont när du belastar, du känner stelhet och att det kan knaka och knarra i dina leder. I ett senare skede kan man också ha ont i vila då man exempelvis ligger och ska ta det lugnt.
Vad kostar ett besök hos sjukgymnast på Stockholms Sjukhem?
– Det kostar 275 kronor per besök.
Vilken behandling kan man få vid artros?
– Man kan få information om hur man hanterar det och hjälp med viktnedgång om det finns behov av det. Vissa kan behöva hjälp av smärtlindrande medicin eller annan smärtlindring som exempelvis akupunktur. Några få, 10 procent, behöver operation, då byter man ledytorna till metall och plast.
Vid förslitning ska man inte belasta men vid artros så behöver leden belastning
Idag har 500 000 personer i Sverige artros, varför är det så vanligt?
– Man vet inte helt vad det beror på, delvis livsstilsfaktorer och det är vanligare vid hög ålder, en fjärdedel av alla över 45 år har sjukdomen.
Vilken är den vanligaste missuppfattningen om artros?
– Att det är en förslitning, det är det inte, utan att det är en ledsjukdom. Vid förslitning ska man inte belasta men vid artros så behöver leden belastning.
Film om behandling av artros
Vad är artros?
Artros är en ledsjukdom, den är klassad som en reumatisk sjukdom och drabbar hela leden. Sjukdomen gör så att brosket i lederna bryts ner snabbare än det byggs upp, vilket kan ge stelhet och smärta och gör att man inte kan använda kroppen som vanligt.
Läs mer om artros på:
Rehabilitering vid artros
Vi erbjuder artrosskola, artrosföreläsningar och mottagningsbesök.
Boka tid hos sjukgymnast i Bromma
Boka tid hos sjukgymnast på Kungsholmen