Omtyckt rehabilitering i grönskan
På Kungsholmen erbjuds det rehabilitering i parken som ligger i anslutning till verksamheten. Aktiviteterna anpassas efter årstid och beroende på vad patienten behöver träna.
Jan Sjöberg ligger inne på neurologisk rehab efter att ha fått en stroke. Hit får man också komma om man nyligen har drabbats av hjärnskada eller neurologisk sjukdom som exempelvis MS eller Parkinsons sjukdom.
– Idag har jag fått ta reda på rabarber från drivbänkarna som jag har hackat och skurit i bitar och packat ner i påsar. Kanske kan man göra en god paj av dem.
Tidigare har han arbetat som målare och berättar att han gillar att jobba med händerna.
– Att få rehabilitering i den här trädgården är fantastiskt, titta bara på alla skyltar vid växterna där det står vad det är för sorter, bara det är ju kanon, glöm inte att skriva om dem, säger han pekar mot en av rabatterna.
Stimulera flera sinnen
Arbetsterapeuterna Birgitta Malmsjö och Sophia Dahl håller med om att parken är en tillgång.
– Det finns mycket man kan göra i parken. Att så frön, rensa ogräs och skörda. Bara där får man först övning i att läsa instruktioner på fröpåsen, så frön i rak linje och övning i att hålla uppmärksamheten på en sak en längre tid, säger Birgitta.
Sophia påpekar att också fler sinnen får aktiveras:
– Ja, sinnesstimuleringarna man får när man luktar på örter, tittar på blommor och får smaka på det som odlas betyder mycket. Vi har en hel del bär, säger hon och visar vinbär, hallon och jordgubbar som börjat mogna.
Enklare att ställa diagnos
Parkmiljön underlättar för personalen då de ska göra bedömningar av hur mycket en patient klarar av, eller vad personen behöver träna på. Att exempelvis spela ett parti boule vid någon av grusgångarna övar både balans och styrka. Det pågår även ett arbete med att ta fram en karta över parken för att patienter ska kunna öva kognitivt genom att hitta rätt och orientera sig.
– Trädgården i sig är också en bra rekreation, människan är skapt för att vara ute i en grön miljö. Vi ser det här som extrarum till vår vanliga rehab, säger Birgitta.