Tips till dig inom vården som möter personer med minnesproblem
”Ha fantasi, inlevelse och fingertoppskänsla. Med kreativitet och empati är det alltid enklare att hitta en lösning.” Så säger Jarek Raubo, Silviasyster på vård- och omsorgsboendet på Stockholms Sjukhem som regelbundet vidareutbildar sina kollegor inom kognitiv svikt.
Jarek Raubo reagerar stark när en medarbetare säger att de ska försöka få en boende att bli lugn.
– Det vi ska stäva efter är att personen ska känna sig harmonisk. Man kan exempelvis vara lugn och inte må bra.
Grundtanken är att de som jobbar ska känna att de delar vardagen med de boende och inte endast tar hand om dem.
– Vi ska inte bara ut och rasta dem som har kognitiv svikt. Utan vi ska gå ut och ha en trevlig stund tillsammans genom att prata om växterna, eller allt annat som vi ser.
Fikar tillsammans
En annan viktig del är att inte prata över huvudet på någon. Vill den som jobbar berätta för en kollega att en boende exempelvis har blivit duschad under dagen, gör det i avskildhet och inte inför personen.
– Det här är viktigt för den personliga integriteten. Du skulle säkert inte själv vilja att alla fick höra när du hade gått på toaletten eller duschat, säger Jarek Raubo.
Vi har utbildningarna regelbundet internt. Här ges det möjlighet att ställa frågor och diskutera situationer som har uppstått för att vi ska få en bättre samsyn, fördjupad förståelse och mer arbetsglädje.
På demensavdelningarna på Stockholms Sjukhem har de som arbetar samma koppar och fikar tillsammans med de boende. Det är ett sätt att få en större samhörighet och motverka att man tänker ”vi och dem”.
– Vi har utbildningarna regelbundet internt. Här ges det möjlighet att ställa frågor och diskutera situationer som har uppstått för att vi ska få en bättre samsyn, fördjupad förståelse och mer arbetsglädje.
Vilket är det vanligaste misstaget de flesta gör då de träffar någon med demenssjukdom?
– Att man tänker att det är en person som inte har något minne alls och är helt ”borta”. Så är det inte, det här är personer som har olika kognitiv svikt och framförallt är de individer. Här måste man stanna upp och lyssna in och försöka se vem man har framför sig. Vår uppgift är att stödja så att personen kan behålla sin identitet i så stor mån som möjligt, säger Jarek Raubo.
Jarek Raubo, Silviasyster på Stockholms Sjukhem.
3 tips till dig som möter personer med minnesproblem
Ha tålamod och var tolerant. Vänta in och ha tolerans när den demenssjuke gör att det blir lite tokigt ibland. Bekräfta den boendes känslor och försök att skapa en positiv känsla.
Avled uppmärksamheten från det som verkar oroa eller väcka ilska. Om en person exempelvis känner sig instäng, eller inlåst så kan man exempelvis säga ”Titta vi är inlåsta tillsammans, nu ringer vi låssmeden och så kan vi gå och dricka kaffe medan vi väntar.”
Återkom senare om den demenssjuke inte vill, eller låt en kollega försöka så att situationen inte låser sig. Det viktiga är att man klarar av det som ska göras utan frustration.