Viktigt arbete med studenter
Stockholms Sjukhem arbetar aktivt för att kunna ta emot studenter som behöver praktik. Marcus Carlberg, 19 år, har gjort praktik på boendet på Kungsholmen för personer under 65 år med demens.
Under 2017 tog Stockholms Sjukhem emot totalt 329 stundeter som utbildade sig till exempelvis läkare, sjuksköterska eller sjukgymnast. Utöver dem hade organisationen även 121 studenter som gjorde praktik för att bli undersköterskor. Studenterna är ett viktigt inslag då de ofta kommer tillbaka för att söka arbete när de är klara med sina studier.
Marcus Carlberg, 19 år, är en av dem som gjort praktik i år på boendet på Kungsholmen för personer under 65 år med demens. Han läser första året på vård- och omsorgsprogrammet vid Didaktusgymnasiet i Liljeholmen.
– Min mamma är undersköterska i vården och jag har fått mycket inspiration av henne. Nu när jag har gjort min första praktik är det kul att kunna prata jobb med henne när man kommer hem.
Hur var det att göra praktik på Stockholms Sjukhem?
– Spännande och lärorikt för man fick vara ute i verkligheten och verkligen se hur det är. Nu känner jag mig mer motiverad att plugga igen. Och jag måste faktiskt erkänna att jag var väldigt nervös och lite skakis innan praktiken och var rädd att göra något fel. Men till de som ska göra sin första praktik vill jag säga att man inte behöver vara nervös då man får så mycket hjälp och stöd av sin handledare.
Var praktiken som du hade tänkt dig?
– Nej, faktiskt inte, jag trodde att det skulle vara väldigt mycket att göra hela tiden och att allt skulle gå fort. Så var det absolut inte, när man arbetar med personer med demens är de viktigt att låta saker ta sin tid.
Vilka är dina viktigaste lärdomar från Stockholms Sjukhem?
– Att kunna hålla mig lugn i alla situationer. I vanliga fall gillar jag när det går undan men här fick jag lära mig att vänta in den person man tar hand om. Och att man måste se hela människan och inte bara sjukdomen, det har jag också tagit med mig.
Har du några tips till de som ska göra sin praktik på Stockholms Sjukhem?
– Ta vara på tiden! Lyssna och var uppmärksam och ställ mycket frågor till handledaren och de andra i personalen. En del saker går inte att lära sig genom att bara läsa sig till det.
Vad vill du arbeta med i framtiden?
– Jag har funderat på att läsa vidare till ambulanssjukvårdare och att kanske jobba på sjukhus.
Kan du rekommendera Stockholms Sjukhem som praktikplats?
– Jag hade en jättehärlig tid och kan verkligen rekommendera andra att komma till Stockholms Sjukhem. Det är väldigt bra och trevlig personal och lokalerna är fina.