Omtyckt praktikant på vård- och omsorgsboendet
Just nu har vi en fyrbent praktikant på vård- och omsorgsboendet som uppskattas av både boende och personal. Balto är en labradoodle och är snart färdigutbildad som terapihund.
– Han är exempelvis bra på att aktivera personer, öppna upp för samtal och lindra oro och ångest, säger Solveig Emanuelsson, KBT-terapeut och matte till Balto.
När Balto kommer in i en samlingssal på vård- och omsorgsboendet skiner många upp. Han går fram och hälsar på de som vill och nosar runt i lokalen. Inger är en av de äldre som passar på att gosa med Balto.
– Så fin hund du är! Vilken ras är han, frågar Inger när hon klappar över den mjuka lockiga pälsen och Solveig berättar att han är en labradoodle. En ras som är allergivänlig och inte fäller så mycket päls.
Hjälper till att motivera
Balto gör nu praktik och har under ett års tid skolats till terapihund. Snart är han färdigutbildad. Han har en sele på sig där det står "Terapihundselev" och han arbetar alltid tillsammans Solveig. Terapihund är en typ av social tjänstehund som tillsammans med sin förare ger stöd till personer inom vård, skola eller omsorg.
– Det är inte så att vi kommer och bara hälsar på, utan vi sätter upp ett mål för varje besök tillsammans med personalen. Det kan exempelvis vara att en person inte vill gå ut och då ska vi med Baltos hjälp motivera personen att komma ut på promenad, säger Solveig Emanuelsson.
Att gå in i ett samlingsrum kan också vara ett uppdrag för Balto.
Att klappa en hund gör att vi får mer ”må-bra-hormoner” och sänker stresshormoner och blodtryck
– Här är det att han ska få igång samtal och öka välbefinnandet hos de boende. Att klappa en hund gör att vi får mer ”må-bra-hormoner” och sänker stresshormoner och blodtryck, säger Solveig.
Personer med demens kan bli särskilt hjälpta av att träffa en hund.
– Själva mötet med Balto kan framkalla många fina minnen om man har haft hund, eller tycker mycket om hundar. Jag brukar säga att Balto är dörröppnare och motivator som bidrar till mycket glädje.
Mer om terapihundar
En terapihund arbetar för att öka patientens, klientens eller elevens motivation, välbefinnande och hälsa.
En terapihund arbetar med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. Hundarna används för terapeutiska besök hos människor som är inlagda på till exempel sjukhus, vårdhem, fängelse och psykiatriska institutioner, för att förbättra deras livskvalitet.