Extra viktigt att dricka mycket i värmen när du är äldre
Svårt att känna törst? Vår dietist Jenny Johansson ger tips på vad äldre ska tänka på för undvika vätskebrist i värmen.
Varför är det extra viktigt att drick ordentligt när man blir äldre?
– När man är äldre känner man inte törst på samma sätt som när man var yngre. Antalet svettkörtlar minskar också och det gör att kroppens kylsystem inte fungerar lika bra. Tänk även på att inte undvika att dricka för att slippa gå på toaletten, vilket en del äldre kan göra.
Hur mycket vatten ska vi dricka per dag om man är äldre?
– Cirka 30 milliliter per kilo kroppsvikt och dag. Väger man 60 kilo ska man ha då ha 1,8 liter vätska under dagen, det inkluderar även exempelvis soppa och fil. En del har dock vätskerestriktioner på grund av någon sjukdom som hjärtsvikt och då är det andra råd som gäller. Är det varmt ute och man svettas kan man behöva öka intaget och även feber kan ge ett större vätskebehov. Här är det viktigt att ha koll på urinen om den börjar bli för koncentrerad, vilket man kan se om den blir mörkt gul och luktar skarpare.
Har du några tips på hur man får i sig mer vätska?
– Ställ en kanna med vatten i kylen, gärna smaksatt med melon, gurka eller citron. På boende för äldre kan man i stället ha drycken framme på en kylbricka så att det blir tillgänglig förde boende. Studier har också visat att personer med demens dricker mer om muggar och kannor är röda. Ha dryck till maten och försök att dricka minst ett glas mellan måltiderna. Påminn den som är äldre att dricka och ha med vätska vid aktiviteter. Drick mer under morgonen och förmiddagen istället för att dricka mycket på kvällen så blir man inte lika kissnödig på natten.
Något som är extra bra att äta för undvika vätskebrist?
– Ät mycket frukt, sallader och kalla soppar när det är varmt ute.