Stockholms Sjukhem uppmärksammar Internationella artrosdagen
Idag är det Internationella artrosdagen. Dietist Anne-Charlotte Holmlöv och fysioterapeut Terese Björnfot svarar på 7 frågor om bland annat kost och träning vid artros. Här berättar de också om vilken hjälp personer med artros kan få på Stockholms Sjukhem.
Varför är det bra att artros uppmärksammas?
– För att artros är mycket vanligt. Det är vanligare än högt blodtryck och diabetes och är därmed den mest förekommande kroniska sjukdomen hos personer äldre än 65 år. Men artros är inte en sjukdom som bara drabbar äldre, var fjärde vuxen över 45 år beräknas ha artros i någon led. Och det finns sätt att minska sina besvär, säger Anne-Charlotte.
Vilken kost är bra vid artros?
– Näringsrik mat med lagom mycket energi är den bästa kosten för personer med artros, liksom för de flesta andra av oss. Bra mat är exempelvis grönsaker av olika slag, baljväxter som bönor, ärtor och linser och mat rik på fullkorn som grovt bröd och matgryn. Proteinkällor som bidrar är bland annat kyckling, ägg, magert kött och fet fisk, säger Anne-Charlotte.
Något mer tips gällande kosten?
– Använd gärna raps- och olivolja i matlagningen och dra ner på det mättade fettet som finns i smör och grädde. Sötsaker i stora mängder, läsk och snacks bör undvikas, liksom mer än 500 gram rött kött och charkprodukter per vecka. Passa på att njuta av färska jordgubbar och andra bär, frukt och grönsaker nu när sommaren närmar sig! Eftersom övervikt ger en ökad belastning på lederna är det även bra att hålla en hälsosam vikt, säger Anne-Charlotte.
Vilken träning är bra vid artros?
– Den bästa träningen är den som blir av! Om du har artrosbesvär och inte är tillräckligt fysisk aktiv bör du börja med att uppnå målen för fysisk aktivitet först. WHO (världshälsoorganisationen) rekommenderar totalt 30 minuter fysisk aktivitet dagligen, sammanlagt 150 minuter i veckan, för att undvika ohälsa. Det kan vara promenader, cykling, gå i trappa och annan fysisk aktivitet. Utöver det bör träningen vid artros vara individanpassad, målinriktad och gärna funktionell, det vill säga träna det som behöver förbättras, säger Terese.
Ska man styrketräna?
– Absolut! Styrketräning för att öka styrkan kring leden och i kroppen har visats ge bäst effekt. Man bör träna styrka minst två gånger i veckan regelbundet i 6-10 veckor för att få resultat, säger Terese.
Vilken hjälp kan personer med artros få av Stockholms Sjukhem?
– Om du har besvär med artros och inte deltagit i en artrosskola tidigare så rekommenderas det först. Där får du lära dig grundkunskaperna om sjukdomen artros och vilka olika typer av behandling som ger bäst resultat för att minska dina artrosbesvär. Kunskap är viktigt för att kunna hantera sjukdomen på ett tillfredsställande sätt. Artrosskolan hålls av arbetsterapeut, fysioterapeut och ibland dietist. Du är välkommen att boka en tid till någon av dessa professioner på Primärvårdsrehab Kungsholmen eller i Bromma först så guidar vi dig rätt, säger Terese.
Någon mer hjälp man kan få?
– En arbetsterapeut hjälper dig som främst har artros i hand och fingrar med råd och individanpassade övningar. Arbetsterapeuten kan även ge generella tips, information och råd kring exempelvis avlastande hjälpmedel för händerna. En dietist kan hjälpa dig med kostråd för att få i dig rätt näring och en fysioterapeut kan hjälpa dig att hitta rätt individanpassad träning som sedan följs upp och utvärderas. Vid gångbesvär så kan du få hjälp med att få ett gånghjälpmedel förskrivet, säger Terese.
Vad är artros?
Artros är en ledsjukdom, den är klassad som en reumatisk sjukdom och drabbar hela leden. Sjukdomen gör så att brosket i lederna bryts ner snabbare än det byggs upp, vilket kan ge stelhet och smärta och gör att man inte kan använda kroppen som vanligt.
Läs mer om artros på:
Rehabilitering vid artros
Vi erbjuder artrosskola, artrosföreläsningar och mottagningsbesök.
Boka tid hos fysioterapeut i Bromma
Boka tid hos arbetsterapeut i Bromma
Boka tid hos fysioterapeut på Kungsholmen
Boka tid hos arbetsterapeut på Kungsholmen