Ultraljud – tillgänglig och skonsam undersökningsmetod
Ultraljud har varit ett uppskattat tillskott på Primärvårdsrehab i Bromma. Gustaf Axelryd, fysioterapeut, har arbetat med ultraljud i cirka fem år. Han tar nu emot patienter som vill bli undersökta.
Varför ska man använda ultraljud vid rehabilitering?
– Ultraljud är bra av flera skäl, exempelvis till att undersöka om några mjukdelar är skadade eller om en sena har gått av helt eller delvis. Det är också bra vid ledbandsskador, muskelbristningar, överbelastningsskador eller om vi ska se om det finns några förslitningsskador. Ultraljud gör det enklare att ställa en bra diagnos och att sätta in rätt behandling.
Några fler fördelar med ultraljud?
– Det går ganska fort att få en tid hos oss. Så det är ett snabbt sätt att få hjälp då man annars kan få vänta i veckor på att få en remiss till en magnetkamera. Vid en muskel- eller senruptur får det inte gå för lång tid innan man får hjälp och då går det bra att undersöka med ultraljud för att sedan behandla.
Vad kan du inte se med ultraljud?
– Vi ser mjukdelar, inte skelett. Ultraljud ger inte heller ifrån sig någon farlig strålning eller ger andra biverkningar. Det är ett bra komplement till andra så kallade bildunderundersökningar.
Hur undersöker du med ultraljud?
– Patienten kan både sitta, stå och ligga beroende vad vi ska titta på och vi kan undersöka från flera håll. Ytterligare en fördel är att man undersöka under rörelse för att upptäcka problem eller skador. Här på mottagningen har vi även stötvåg och det är bra att kombinera med ultraljud då vi med hjälp av ultraljudet exempelvis kan se exakt var vi ska sätta in stötvågsbehandlingen för att få bästa effekt.