Eget bemanningsteam ger bättre patientvård
Under det senaste året har geriatriken på Stockholms Sjukhem stärkt sitt vårdteam genom att rekrytera undersköterskor och sjuksköterskor till ett bemanningsteam.
Med sex undersköterskor och snart fyra sjuksköterskor i bemanningsteamet strävar geriatriken efter att skapa en mer flexibel och effektiv arbetsstyrka. Teamet täcker upp korttidsfrånvaro som exempelvis sjukdom och vab för ordinarie personal. Varför valde de att starta bemanningsteamet och hur har det fungerat? Annelie Forssberg, bemanningsassistent på geriatriken, och två medarbetare från teamet delar med sig av sina erfarenheter.
Rehabilitering
– Att ha ett eget bemanningsteam med sjuksköterskor och undersköterskor skapar en stabilitet i vardagen istället för att använda hyrpersonal som inte alltid är bekant med verksamheten. Bemanningsteamet känner till rutinerna och kan den geriatriska omvårdnaden, vilket är bra för patienterna. Att använda personal från andra företag är också dyrt. Dessutom kan bemanningsteamet se saker på avdelningarna som kan förbättras, säger Annelie Forssberg, bemanningsassistent på geriatriken.
Sjukvård
Undersköterskorna får dagen innan reda på om de ska jobba på geriatriken på Kungsholmen, eller i Bromma och på vilken avdelning. Sjuksköterskorna får sina uppdrag veckovis. Undersköterska Johanna Ahtiainen som är en del av bemanningsteamet uppskattar variationen.
– Jag trivs med det och tycker det är lärorikt att byta. Jag kan jobba en dag här och en där. Och eftersom jag bor mitt emellan Bromma och Kungsholmen tar jag mig lika fort åt båda håll. Det blir mycket variation, man måste gilla det. Samtidigt är det liknande rutiner och man är en SSH:are.
Kompetent team
Karin Holmgren är en av sjuksköterskorna i teamet och tycker också om variationen.
– Man kommer in i det, miljöerna och patienterna är desamma. Jag uppskattar att det är flexibelt och att man bara har fullt fokus på patienterna.
Medarbetarna i bemanningsteamet ska alltid vara ute på avdelningarna och jobba med patienter.
– Man ska exempelvis inte hamna i köket, där är det bättre om någon på avdelningen är som känner till de rutinerna, säger Johanna.
Alla som jobbar i bemanningsteamet har minst fem års erfarenhet av att jobba inom sjukvården.
– Det finns verkligen en rejäl kompetens inom våra team inom många områden. Alla får också ta del av våra utbildningar så att de får fortsätta utvecklas, säger Annelie.
Bemanningsteamet har regelbundna möten för att skapa teamkänsla och kunna bolla idéer eller problem med varandra.
– Jag tycker att vi har bra sammanhållning, vi är kollegor även om vi inte ses varje dag, säger Johanna.
Behövs alltid all personal i bemanningsteamet?
– Ja, det är aldrig någon som är utan jobb. Att ha eget bemanningsteam ger bättre kontinuitet, både för patienter och befintlig personal, säger Annelie.
Johanna håller med:
– Ja, och nu börjar många i personalen ute på avdelningarna känna igen oss som hör till bemanningsteamet.