Professor Miia Kivipelto har Stockholms Sjukhems donationsprofessur i klinisk geriatrik på Karolinska Institutet.

Professor Miia Kivipelto har Stockholms Sjukhems donationsprofessur i klinisk geriatrik på Karolinska Institutet.

Livsstilsförändringar och näringsdryck kan hjälpa vid tidig Alzheimers sjukdom

Uppdaterad 2024-09-06 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

En ny internationell studie, ledd av Karolinska Institutet och delvis genomförd på Stockholms Sjukhem, visar att livsstilsförändringar kombinerade med en medicinsk näringsdryck kan bromsa tidig Alzheimers sjukdom.

En internationell studie, MIND-ADmini, har upptäckt att personer med tidig Alzheimers sjukdom kan bromsa sin kognitiva och funktionella försämring genom en kombination av livsstilsförändringar och en medicinsk näringsdryck. 

MIND AD-projektet har tidigare delvis genomförts på Stockholms Sjukhem och finansierats med det så kallade Jubileumsprogrammet, där syftet är att förbättra vård och omsorg för sjuka och sköra äldre.

Vad gick studien ut på?

 MIND-ADmini ville se om kombinationen av livsstilsförändringar och näringsdryck är genomförbar och effektiv för personer med tidig Alzheimers sjukdom. Studien var en "proof-of-concept-studie", vilket betyder att den testade en ny idé i liten skala för att se om den fungerar, säger Miia Kivipelto som har Stockholms Sjukhems donationsprofessur i klinisk geriatrik på Karolinska Institutet.


Tre grupper

Studien varade i sex månader och genomfördes i Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike. Totalt deltog 93 personer i åldern 60-85 år, alla med tidig Alzheimers sjukdom och riskfaktorer relaterade till livsstil och kärlhälsa. Deltagarna delades in i tre grupper:

  1. En grupp som fick livsstilsråd enligt FINGER-modellen, som inkluderar kostrådgivning, fysisk aktivitet, kognitiv träning, social stimulering samt hantering av kärl- och metabola risker.
  2. En grupp som fick samma livsstilsråd och dessutom drack en medicinsk näringsdryck dagligen, innehållande Fortasyn Connect, en näringssammansättning speciellt framtagen för personer med tidig Alzheimers.
  3. En kontrollgrupp som fick vanlig hälsorådgivning och standardvård.

Studien visade att 91 procent av deltagarna gjorde klart hela studien. Gruppen som fick både tips om hur man ska leva och en näringsdryck blev bättre på att tänka och fungera i vardagen. De fick också bättre hälsa när det gäller hjärtat och blodkärlen.

Vad betyder det här?

 Studien bekräftar att kombinationen av livsstilsförändringar och näringsdryck är genomförbar och kan ha positiva effekter för personer med tidig Alzheimers sjukdom. Resultaten öppnar möjligheter för större studier som kan undersöka långsiktiga fördelar och effekter av denna kombinationsbehandling, säger Miia Kivipelto.

MIND-ADmini bygger på tidigare forskning, som den finsk-svenska FINGER-studien och LipiDiDiet-studien, som visade att livsstilsförändringar och näringstillskott kan vara bra. Studien stöddes av flera organisationer och EUJoint Program of Neurodegenerative Disorders och hade Danone Nutricia Research som extern partner.


Ger hopp

Professor Miia Kivipelto, som leder forskningen menar att resultaten är lovande och att det nu behövs större kliniska prövningar för att bekräfta de långsiktiga effekterna av kombinationsbehandlingen.

 Det här ger nytt hopp för de 69 miljoner människor världen över som lider av tidig Alzheimers sjukdom och för vilka det idag saknas effektiv behandling.