Paramedicinsk eftermiddag med kunskapsutbyte och nätverkande
I tisdags samlades ett brett spektrum av yrkesverksamma inom paramedicin på Stockholms Sjukhem för en eftermiddag med inspirerande föreläsningar och mingel. Evenemanget anordnades för att skapa möjligheter till kunskapsutbyte och nätverkande mellan olika professioner.
Deltagarna hälsades välkomna av sjukhusdirektör Erik Wassberg och de paramedicinska cheferna Annica Blix, Lotta Billgert, Åsa Ahlbom och Annika Hagman, som uttryckte sin glädje över det stora intresset. Eftermiddagen bjöd på en gedigen agenda med intressanta ämnen inom paramedicinsk vård och utveckling.
Bemötande i palliativ vård
Madelen Rosdahl, kurator på SPSV Bromma, föreläste om bemötande i palliativ vård. Föreläsningen handlade om bemötandet gentemot de palliativa patienterna och deras närstående. Hon belyste varför människan generaliserar och att även vårdpersonal, medvetet eller omedvetet, kan göra det. Madelen gav tips på hur vi kan reflektera kring detta så att det inte påverkar vårt bemötande, varken verbalt eller genom kroppsspråk.
Hon delade även grundläggande information om vanliga tankar och känslor som patienter och deras närstående kan ha, samt processer de går igenom, för att vi ska kunna bemöta dem på bästa sätt med ett individanpassat förhållningssätt. Madelen underströk hur ett bra bemötande påverkar känslan av trygghet, vilket är avgörande för att lindra smärta, oro och ångest hos patienter och närstående, och att det även kan förhindra komplicerade sorgeprocesser för de blivande efterlevande.
Arbetssätt vid Parkinsons sjukdom
Maria Sävmark, specialistfysioterapeut, och Anna Blåberg, arbetsterapeut, berättade om hur Primärvårdsrehab på Kungsholmen arbetar med patienter som har Parkinsons sjukdom. De beskrev hur alla paramedicinska yrkesgrupper arbetar tillsammans med patienterna för att ge en så god vård som möjligt.
Maria och Anna gick igenom arbetssätt och de insatser som erbjuds patientgruppen. Några exempel är föreläsningar och fysisk träning i grupp och individuellt, såsom balansgrupp, bassängträning, hand- och koordinationsträning, qigong, parkinsongrupp, neurodans och mediyoga. Man erbjuder även kognitiv träning både i grupp och individuellt, samt individuella insatser för att förbättra aktivitetsbalansen.
Peer learning och studentpraktik
FoUU-chef Elisabet Åkesson berättade om satsningen "Pedagogiska året" på Stockholms Sjukhem, som fokuserar på studentmottagande, handledning, pedagogik och undervisning. Nästa talare, Patrik Karlsson, fysioterapeut och PhD, gav en föreläsning om peer learning och hur studenter kommer i par till sin praktik. Studier har visat att studenter som kommer två och två vågar mer, lär av varandra, blir mer självständiga, delaktiga och får ökad reflektionsförmåga. För handledare är struktur, planering och bra kommunikation med studenterna särskilt viktigt.
Efter föreläsningarna avslutades dagen med mingel, där deltagarna fick möjlighet att knyta nya kontakter och diskutera dagens innehåll vidare.