Snart får Kungsholmen en logopedmottagning
Den 1 augusti öppnar en logopedmottagning på Stockholms Sjukhem på Kungsholmen. Här kommer patienter med tal-, språk- och sväljsvårigheter som orsakats av neurologisk sjukdom eller skada att erbjudas behandling.
Mottagningen blir ett värdefullt komplement till den redan etablerade neurologiska rehabiliteringen som finns inom Primärvårdsrehab och specialistfysiomottagningen.
– Vi ser fram emot att hjälpa patienter med behov av logopedinsatser efter neurologiska sjukdomar eller skador. Många av våra patienter har exempelvis MS, Parkinson, stroke eller hjärntumör. Mottagningen tar emot både nyinsjuknade och de som har varit sämre under en längre tid. Och vi tar emot patienter i alla åldrar, säger Emmy Johansson, logoped på Stockholms Sjukhem.
Logopedmottagningen kommer att vara utrustad för att hantera en bred variation av utmaningar hos patienterna. En typisk utredning börjar med en bedömning av patientens specifika svårigheter.
– Vi träffas alltid för ett nybesök där vi gör en bedömning och utredning av patientens behov. Därefter lägger vi tillsammans med patienten upp en behandlingsplan och bokar in en rehabiliteringsserie. Antingen bokar vi återbesök med några veckors mellanrum, men ibland är det bättre att träffas mer frekvent för en intensivare träningsperiod. Vi utgår alltid från patientens behov och utvärderar och följer upp insatserna löpande.
Logopedmottagningen kommer att finnas i samma lokaler som Primärvårdsrehab och specialistfysioterapimottagningen på Kungsholmen, där det redan finns både fysioterapeut och arbetsterapeut med inriktning och hög kompetens inom neurologi. Inom primärvården finns även dietist för de patienter som har behov av rådgivning kring kost- och näringsintag.
– Det ger en bra vårdkedja och möjlighet att ytterligare stärka teamsamverkan för patienter med neurologiska sjukdomar och skador, vilket i slutänden kommer att ge en bättre rehabilitering. Som logoped vill jag hjälpa våra patienter att kommunicera så effektivt och självständigt som möjligt, säger Emmy Johansson.
Anna Blåberg, arbetsterapeut på Primärvårdsrehab, tror också att samarbetet blir en styrka.
– Att vi kommer att sitta i samma lokaler gör att vi kan ses regelbundet och stämma av med varandra.
Logopederna behandlar tal-, språk-, röst- och sväljsvårigheter. Arbetsterapeuten tränar finmotorik och stödjer kommunikationshjälpmedel. Dietisten utvecklar kostplaner för sväljsvårigheter. Fysioterapeut Nanna Bäckström ger exempel på övningar som kan ske hos en fysioterapeut.
– Exempelvis kan patienten få resa sig från en stol och under tiden rabbla upp blomsorter eller bilmärken. Eller att man har ett samtal under gångträning. Vår huvuduppgift är främst att träna balans- och muskelstyrka och ibland lägger vi till att träna talet samtidigt.
En av de specialiserade behandlingarna som erbjuds är LSVT LOUD, en intensiv och forskningsbaserad metod speciellt utformad för att hjälpa personer med Parkinsons sjukdom.
– LSVT LOUD är en mycket effektiv metod för att förbättra röststyrkan och talförmågan. Patienterna får komma fyra gånger i veckan under fyra veckors tid och även träna hemma en timme varje dag. Det här intensiva programmet har visat sig vara mycket framgångsrikt, säger Emmy Johansson.
Flexibilitet är också en nyckel på den nya mottagningen.
– För de som har svårt att ta sig hit erbjuder vi hembesök om patienterna bor på Kungsholmen och Norrmalm. Det är särskilt värdefullt för personer som bor på vårdboenden eller har svårigheter att förflytta sig, säger Emmy Johansson.
Att inkludera närstående är en annan del som är viktig i vården.
– Man får ta med sig en annan person på besöket om man vill och vi erbjuder mycket information. Till hösten kommer vi också att ha föreläsningar här på Stockholms Sjukhem både för anhöriga och personal som vill veta mer om rehabilitering vid neurologiska sjukdomar, berättar Anna Blåberg som ser fram emot att kunna sprida kunskap och kompetens till fler.
För att få komma till logopedmottagningen och träffa logoped behövs en remiss från läkare eller logoped. Fysioterapeut, arbetsterapeut eller dietist kan den som vill boka tid direkt via 1177 eller genom att ringa till mottagningen.
– Vi ser fram emot att välkomna patienter till logopedmottagningen i augusti, säger Emmy Johansson.
Läs mer om den nya logopedmottagningen på Kungsholmen
Tel: 08–122 831 50