bild på Tarja Thiang, enhetschef på inneliggande rehabilitering, avdelning B1.

Tarja Thiang, enhetschef på inneliggande rehabilitering, avdelning B1.

Många ryggmärgsskadade patienter får rehabilitering på Stockholms Sjukhem

Uppdaterad 2025-04-09 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan


Stockholms Sjukhem har tagit emot ett stort antal patienter med ryggmärgsskador – en vårdkrävande och komplex patientgrupp som behöver både specialiserad rehabilitering och omfattande medicinsk omvårdnad.


Under förra året tog rehab emot 34 patienter med ryggmärgsskada – under det här årets första tre månader har inneliggande rehabilitering redan haft 17 patienter. Det visar på ett fortsatt högt inflöde och stort behov.

– Därför har vi tagit ett stort ansvar, säger Tarja Thiang, enhetschef på inneliggande rehabilitering, avdelning B1. Utöver ryggmärgspatienter tar avdelningen emot patienter som exempelvis behöver rehabilitering efter en stroke.

 

En del av den högspecialiserade vårdkedjan

I april 2023 gav Socialstyrelsen förtroende till Region Stockholm att bli ett av fyra centra i Sverige för den svenska högspecialiserade vården av barn och vuxna med förvärvade ryggmärgsskador. Det geografiska upptagsområdet omfattar cirka en fjärdedel av Sverige.  I Region Stockholm är Stockholms Sjukhem en av fyra vårdgivare som bedriver rehabilitering inom uppdragets sammanhållna vårdkedja.

– Patienterna med ryggmärgsskada kommer oftast till Stockholms Sjukhem direkt från akutsjukhus, framför allt Karolinska, för att fortsätta sin rehabilitering.
Vårdtiden varierar mellan fyra och tio veckor beroende på behov. Många har nedsatt funktion i både armar och ben och behöver omfattande stöd för att klara vardagen.

– Vid inskrivningen träffar patienten läkare, sjuksköterska och paramedicinare. Tillsammans med patienten, och ofta även anhöriga, sätter vi mål för rehabiliteringen. Vi har ett tydligt flödesschema som visar vem som gör vad under hela vistelsen, säger Tarja Thiang.

 

Förstärkt bemanning och förändrad patientgrupp

För att möta behoven har bemanningen förstärkts, särskilt under kvällar och helger. Patientgruppen har också förändrats över tid. Från att tidigare ha dominerats av yngre män som skadat sig i till exempel motorcykelolyckor, handlar det idag allt oftare om äldre personer som fallit i hemmet eller skadat sig vid någon aktivitet.

– Oavsett orsak är det här en grupp med stort vårdbehov som förtjänar högsta kvalitet. Vi är stolta över att kunna erbjuda den kompetens och det stöd som krävs, säger Tarja Thiang.