Näsby Slottspark deltar i studie om Nationell Vårdplan för Palliativ Vård (NVP)

Äldreboendet Näsby Slottspark i Täby är en av flera aktörer som deltar i en pågående studie kring Nationell Vårdplan för Palliativ Vård (NVP). Studien leds av Christel Hedman, specialistläkare i palliativ medicin och onkologi, och syftar till att undersöka om införandet av NVP kan förbättra vårdkvaliteten samt öka de boendes och närståendes upplevelse av att samtala om livets slutskede.
Christel Hedman, MD, PhD, är anställd vid Stockholms Sjukhem palliativ vård. Tillsammans med Katariina Stjernfeldt Nettelbrandt, verksamhetschef på Näsby Slottspark, berättar hon mer om studien och vad den innebär för boende och personal.
– Vi vill ta reda på om införandet av NVP leder till en förbättrad vårdkvalitet. NVP är ett personcentrerat verktyg som hjälper till att identifiera, bedöma och möta en patients palliativa vårdbehov. Eftersom de flesta, om inte alla, som bor på äldreboenden har palliativa vårdbehov, och förr eller senare kommer att avlida, är det avgörande att vi erbjuder god vård i livets slutskede, förklarar Christel.
Studien omfattar flera äldreboenden, där vissa lottas till att först införa NVP. Därefter tillfrågas boende, närstående och personal om sina upplevelser. Övriga boenden lottas till att först tillfrågas om sina upplevelser och därefter införs NVP. Resultaten från de olika boendena jämförs för att se om NVP verkligen tillför nytta genom förbättrad vårdkvalitet.
Studien startade i maj 2024 och pågår tills forskarna har inkluderat totalt åtta äldreboenden i Stockholm och Skåne. För närvarande deltar fyra boenden i studien. All tillsvidareanställd personal på deltagande boenden har genomgått utbildning i NVP.
Christel, hur kommer studien att gynna medarbetare och boende?
– Förhoppningen är att de boende ska få ett bättre palliativt omhändertagande. Vi förväntar oss att studien visar att personal med bättre kompetens och trygghet i att vårda svårt sjuka människor också känner större arbetsglädje och tillfredsställelse i sitt arbete.
Hur har du upplevt engagemanget på Näsby Slottspark?
– Personalen har visat ett fantastiskt engagemang för att förbättra den palliativa vården. Jag upplever också en stor ödmjukhet inför det fina arbete som utförs och den starka personcentrering som genomsyrar vården på Näsby Slottspark.
Hur ser det fortsatta arbetet ut?
– Jag hoppas få fortsätta bidra, bland annat i utvecklingen av journalföring och fortsatt utbildning inom palliativ vård på våra särskilda boende. Jag kommer också att ansvara för utvärderingen av införandet, bland annat genom enkäter till boende, närstående och personal under hösten 2025.
Vad händer när studien är avslutad?
– Om NVP visar sig ha positiva effekter kan det bli aktuellt att rekommendera ett brett införande på äldreboenden i hela Sverige, avslutar Christel.
Katariina, hur kom det sig att Näsby Slottspark deltar i studien?
– Vi ser det som en viktig kompetenshöjande insats för vår personal. Dessutom vill vi förbättra kvaliteten på den palliativa vården för våra boende, vilket är en naturlig och integrerad del av vårt dagliga arbete. Begreppet "palliativt vårdbehov" är fortfarande relativt nytt, och det vill vi också använda oss av mer framöver.
Vad har det gett dig och medarbetarna?
– Hur klyschigt det än låter, så har det verkligen gett oss verktyg och kunskapsstöd som hjälper oss att inte missa något viktigt längs vägen. Det är ett stöd för personalen i samtal om palliativa vårdbehov och skapar trygghet för både boende och deras närstående.
Vad är det viktigaste du tar med dig från utbildningen?
– Att våga prata om döden i ett tidigt skede, att lyfta fram de boendes önskemål, vikten av teamarbete – och stoltheten i att utföra ett meningsfullt arbete, avslutar Katariina.