
Lilian Bergh, specialistfysioterapeut på mottagningen Primärvårdsrehab Kungsholmen.
Ökat behov av rehabilitering inom primärvården
De senaste åren har inneburit en tydlig ökning av antalet patienter inom primärvårdsrehabilitering. Det har Stockholms Sjukhems primärvårdsmottagning på Kungsholmen märkt av.
– Vi ser att patienter med psykisk ohälsa och smärtrelaterade besvär är en patientgrupp som har ökat mer än andra. En bidragande orsak är att flera specialistmottagningar har avvecklats, och patienterna remitteras inte längre vidare i samma utsträckning, säger Lilian Bergh, specialistfysioterapeut på mottagningen Primärvårdsrehab Kungsholmen.
I stället ska patienterna få stöd på sin egen vårdcentral och få sin rehabilitering inom primärvården, exempelvis hos Primärvårdsrehab Kungsholmen. Det här har ställt krav på strukturerat arbete, kompetens och samverkan.
Nya arbetssätt och stärkt samverkan
För att möta patienternas behov har mottagningen behövt se över sina arbetssätt men också utveckla samarbeten, särskilt med vårdcentralerna. Kontaktytor mot läkare, rehabkoordinatorer och psykosociala team har blivit än viktigare.
– Till oss kommer patienterna via remiss, oftast från vårdcentralerna, men många bokar också tid själva. Vid första besöket träffar de oftast arbetsterapeut eller fysioterapeut, men vi ser alltid till att tänka helhet och slussar vidare till varandra vid behov, säger Anna Blåberg, arbetsterapeut.
I vissa fall finns det också ett värde i att träffa patienter i team, vilket innebär att flera professioner är med i mötet med patienten samtidigt.
– Fördelen är att vi kan följa patienterna över tid. För vissa räcker det med en rehabiliteringsperiod, men vi har också möjlighet att varva mer intensiva rehabiliteringsperioder med mer långsiktiga stödkontakter för att successivt öka egenansvaret, säger Lilian Bergh.
Även Anna Blåberg ser stora fördelar med arbetssättet:
– Vi har bra förutsättningar att kartlägga och ge längre insatser över tid. Det ger trygghet för patienten, som får en kontakt som håller och som man kan återkomma till.
Koll på patienten
Anna lyfter särskilt fram värdet av att patienten slipper dra sin historia gång på gång.
– Att kunna arbeta teambaserat gör att vi bidrar med våra olika perspektiv och kan balansera rehabiliteringen. Det kräver visserligen viss logistik för att få ihop våra egna scheman, men vi ser vinsterna.
Primärvårdsrehab Kungsholmen har också utvecklat ett tydligare nätverk och samverkan med närliggande vårdcentraler. Bland annat har de regelbundna möten, både för att utveckla arbetssätt och för att kunna lyfta patientärenden. Under våren hade verksamheten också ett tillfälle med gemensam kompetensutveckling tillsammans med läkare, rehabkoordinator och psykolog.
– Det ökar förståelsen för våra olika perspektiv och förbättrar i slutänden så klart för patienten, säger Anna Blåberg.
Verktyg och utbildning för patienterna
– Vi har en bredd av både individuella och gruppinsatser för de här patientgrupperna, inklusive föreläsningar och patientutbildningar, för att ge patienterna förutsättningar och verktyg att hantera sina besvär. Här är både fysioterapeut, arbetsterapeut som dietist involverade. Under våren 2025 startade vi också upp en smärtskola, säger Lilian.
Målet är inte att ta bort smärtan, utan att den inte ska få styra livet.
– Patienten får lyfta oro, katastroftankar och hur man kan hitta sätt att leva ett meningsfullt liv trots smärtan. Man får stöd att sätta mål, skapa rutiner och balans i vardagen. Det viktiga är att hitta aktiviteter som ger energi, även om smärtan finns kvar, säger Lilian.
Primärvården skapar kontinuitet och trygghet
– Vi utvecklar och förbättrar hela tiden våra arbetssätt. Det kommer vi att behöva fortsätta med. Det finns ett stort behov av rehabilitering i primärvården. Att kunna bidra till en mer sammanhållen vårdkedja känns meningsfullt och viktigt.
Anna Blåberg instämmer:
– Smärta och psykisk ohälsa är bara några av de tillstånd som kräver långvarigt stöd. Primärvården behöver vara en trygg kontakt över tid för många patientgrupper.

Anna Blåberg, arbetsterapeut.
Vill du veta mer eller boka en tid?
Kontakta Primärvårdsrehab Kungsholmen: 08–122 831 50