bildkollage med Linda Björkhem-Bergman, professor i palliativ medicin vid Stockholms Sjukhem och Karolinska Institutet, och Christel Hedman, forskare och överläkare på Stockholms Sjukhem.

Linda Björkhem-Bergman, professor i palliativ medicin vid Stockholms Sjukhem och Karolinska Institutet, och Christel Hedman, forskare och överläkare på Stockholms Sjukhem.

Omfattande forskning för framtidens palliativa vård

Uppdaterad 2025-04-09 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Linda Björkhem-Bergman, professor i palliativ medicin vid Stockholms Sjukhem och Karolinska Institutet, och Christel Hedman, forskare och överläkare på Stockholms Sjukhem, berättar om den aktuella forskningen inom den palliativa vården. Här bedrivs allt från stora registerstudier till patientnära kliniska projekt – med målet att förbättra vården för patienterna.

Sedan 2021 är Stockholms Sjukhem en universitetssjukvårdsenhet (USV), vilket innebär att forskning, utveckling och utbildning bedrivs på hög nivå inom alla verksamhetsområden – inte minst inom den palliativa vården.

– För oss innebär det att vi systematiskt integrerar forskning i den kliniska vardagen. Det gör att våra patienter kan bli tillfrågade om att delta i olika studier, säger Linda Björkhem-Bergman.


Immunförsvaret hos äldre – fokus i stor studie

Under det gångna året genomfördes den omfattande IMAGE-studien, där både patienter och personal inom den palliativa vården medverkade. Syftet var att undersöka immunförsvarets funktion hos äldre, med särskilt fokus på immunitet mot covid-19 och influensa.

– Vi håller nu på att analysera resultaten. Förhoppningen är att vi snart ska kunna säga mer om hur immunförsvaret förändras med åldern och vilka faktorer som påverkar immuniteten, säger Linda Björkhem-Bergman.

Hon betonar att arbetet inte hade varit möjligt utan engagemanget från både patienter och personal.

– Jag vill verkligen rikta ett stort tack till alla som hjälpt till och medverkat i studien. Det är tack vare er vi kan driva forskningen framåt.


Nya projekt under 2025

Flera nya studier planeras inom den palliativa vården under 2025. Ett nystartat projekt handlar om palliativ sedering och syftar till att kartlägga hur vanligt det är inom specialiserad palliativ vård i Sverige. Även vårdpersonalens erfarenheter och inställning kommer att undersökas genom fokusgruppsintervjuer.

– Det är ett viktigt ämne som väcker många frågor i vården. Vi vill få en tydligare bild av hur palliativ sedering faktiskt används.

En annan kommande studie är STATIC-studien – Statin termination in cancer. Den handlar om att undersöka hur kolesterolnivåer, symtombörda och livskvalitet påverkas av att statiner sätts ut i ett tidigt skede hos patienter med spridd cancer som vårdas palliativt.

– Det finns ett stort behov av mer kunskap kring vilka läkemedel som verkligen behövs i livets slutskede, säger Linda Björkhem-Bergman.


Fokus på smärta i livets slut

Samtidigt pågår en större registerstudie där data från Svenska palliativregistret analyseras. Målet är att kartlägga hur stor andel av cancerpatienter i livets slut som hade smärta, hur väl den lindrades och hur många som smärtskattades.

         Studien görs i samarbete med doktoranden Ellis Slotman från Netherlands Comprehensive Cancer, som arbetar på Stockholms Sjukhem under våren 2025, säger Christel Hedman.


Kompetenssatsning om cancerläkemedel

Ett annat projekt som startar under våren syftar till att höja kunskapen om nya cancerläkemedel bland personalen inom ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet).

      –  Projektet finansieras via ett anslag från Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland, säger Christel Hedman.

Både Christel Hedman och Linda Björkhem-Bergman lyfter fram den viktiga roll som medarbetarna inom palliativ vård spelar i forskningen.

– Vi får fantastisk hjälp från personalen inom den palliativ vården, både i det dagliga arbetet och i forskningsprojekten. Det är ett stort engagemang som vi är mycket tacksamma för, säger Linda Björkhem-Bergman.