Teamcheferna – navet i det nära ledarskapet i äldreomsorgen

På Stockholms Sjukhems sex äldreboenden spelar teamcheferna en avgörande roll i att skapa en trygg, professionell och utvecklande arbetsmiljö. Vad innebär rollen som teamchef? Azi, teamchef på äldreboendet Nyckelharpan, och Kristin Nilsson, HR-partner på Stockholms Sjukhem berättar.
Idag finns drygt 20 teamchefer på Stockholms Sjukhems äldreboenden och de har ett tydligt fokus: nära ledarskap i vardagen.
– Som teamchef får jag leda och coacha mina kollegor, driva gruppen i det dagliga arbetet i omvårdnaden och ha ett extra nära samarbete med sjuksköterskorna, berättar Azi.
Hon är en av fyra teamchefer på Nyckelharpan i Upplands Väsby och beskriver sitt uppdrag som både meningsfullt och utvecklande. Rollen innebär att vara undersköterska med utökat ansvar: att planera bemanning, leda förbättringsarbete, fördela ansvar inom teamet – och samtidigt finnas med i det praktiska vård- och omsorgsarbetet.
Skräddarsydd utbildning ger trygghet i ledarrollen
För att stärka teamchefernas ledarskap har Stockholms Sjukhem, i samarbete med Sandahl Partners, tagit fram ett ledarskapsprogram.
– Det är ett omfattande program som löper över tre heldagar. Målet är att ge insikt i chefens utmaningar och verktyg för att kunna leda med trygghet och tydlighet, berättar Kristin Nilsson.
Utbildningen fokuserar inte bara på individuell utveckling, utan också på att bygga nätverk och skapa lärande forum tillsammans med andra chefer inom sjukvården och äldreomsorgen. Utöver ledarprogrammet finns även en utbildning i arbetsrätt och arbetsmiljö, framtagen i samarbete med arbetsgivarorganisationen Fremia som omfattar tre halvdagar.
– Det är fantastiskt att se hur engagerade våra teamchefer är. De har en stark vilja att växa och använder sina erfarenheter direkt i utbildningen, säger Kristin.
Teamcheferna har en central funktion i äldreomsorgen. De skapar struktur, stöttar kollegor och leder kvalitetsarbetet tillsammans med omvårdnadsansvariga sjuksköterskor. Det är en chefsroll med personalansvar som kombinerar det praktiska arbetet som undersköterska med operativa och ibland mer strategiska arbetsuppgifter kopplade till chefsuppdraget.
– Att vara teamchef innebär att man är förebild och kulturbärare. Det är också ett första steg i en möjlig ledarkarriär för undersköterskor som vill växa utan att helt lämna det dagliga omvårdnadsarbetet, säger Kristin.
– Jag trivs i min roll. Jag uppskattar att jag kan bidra till ett gott samarbete genom att vara lyhörd och lyssnande. Och att jag får utveckla mig själv samtidigt, säger Azi.
Chefsforum – ett viktigt forum för gemenskap och lärande
Två gånger om året samlas alla Stockholms Sjukhems chefer under en eftermiddag på ett så kallat Chefsforum. För teamchefer som Azi är det ett uppskattat tillfälle att nätverka, utbyta erfarenheter och fylla på med inspiration.
– Det var en lärorik eftermiddag. Det känns värdefullt att få ta del av andras perspektiv och samtidigt känna att man är en del av något större, avslutar Azi.