Utbildning i nutrition gav medarbetarna livsviktig kunskap

Elisabeth och Åsa
Uppdaterad 2025-10-30 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan

All personal på Vallgossen har gått en nutritionsutbildning.
”Det är jätteviktigt att vi har gått utbildningen allihop. Då kan vi hjälpas åt och påminna varandra”, säger Elisabeth, undersköterska och kostombud.

– Vi jobbar med en så skör grupp människor. Får jag en matförgiftning blir jag dålig. Får en äldre person en matförgiftning kan hen dö, berättar Elisabeth.

Därför är det så viktigt att alla medarbetare på Vallgossen har genomgått nutritionsutbildningen. Åsa Grundström, leg. dietist, är den som har hållit i utbildningen. Hon berättar:

– När det handlar om mat för äldre är det viktigt att sträva efter ett adekvat energi- och proteinintag, för att hålla kropp och sinne i så god form som möjligt samt förebygga undernäring, vilket ofta kan leda till stort personligt lidande för patienterna. Jag vill också uppmärksamma vikten av att vara vaksam på riskerna tidigt och att arbeta förebyggande, till exempel genom att erbjuda proteinrika mellanmål, energiberika maten med mera samt använda näringsdrycker för dem som inte kan tillgodose sina behov via vanlig mat, berättar Åsa.

Utbildningen hölls vid fyra tillfällen för undersköterskorna och ett för sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Vid dessa tillfällen informerade Åsa om risker och konsekvenser av undernäring, hur vanligt det är inom äldreomsorgen i Sverige och hur äldre eller sjuka patienter på olika sätt kan få svårare att äta och täcka sitt behov av energi, protein och andra viktiga näringsämnen.

– Vi har pratat om hur undernäring och nedsatt nutritionsstatus bland annat kan leda till minskad ork och skörhet till följd av förlust av muskelmassa, ökad risk för fall och frakturer, utveckling av svårläkta sår eller försämrad sårläkning, nedsatt immunförsvar och sänkt livskvalitet, berättar Åsa.

– Jag upplevde deltagarnas engagemang som överlag gott. Min uppfattning var att flera av deltagarna hade ett intresse för nutrition och dess viktiga roll för äldre och sjuka patienter. För vissa var det repetition och de tyckte att det var bra att bli påminda, medan det för andra var nyare information. Jag hoppas att det har sått ett frö, så att tänket kring hur viktig näringen är – och hur man kan optimera intaget – lever vidare, säger Åsa.

Just proteinets betydelse är Elisabeth noga med i samtalen med de boende.

– Jag brukar säga: ”Skit i potatisen – ät köttet!”, säger Elisabeth med ett skratt.
– Potatisen innehåller också näring, men det är det proteinrika som de verkligen behöver, fortsätter hon.

Vid olika gruppsamtal i samband med utbildningen har Vallgossens medarbetare utbytt erfarenheter och delat tips med varandra. Då har gruppen bland annat pratat om kommande högtider, hur de kan firas – och hur mat och dryck är en central del av firandet.