Bin bidrar till biologisk mångfald

Uppdaterad 2024-07-08 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag. I vår park på Kungsholmen finns två bikupor sedan förra året. Johan Jarbrant, biodlare och medlem i Stockholms biodlarförening, är den som tar hand om bina. Här berättar han hur de bland annat bidrar till biologisk mångfald.

Varför är bin viktiga?

– Binas pollinering ger fler blommor, vilket leder till att fler utrotningshotade växter kan leva vidare. En tredjedel av den mat vi äter är också beroende av att det finns bin och insekter som pollinerar växter. Så det är en fråga om överlevnad, annars krävs det genmanipulerade varor. Honungen är en bonus om man tar hand om bina bra.

Hur mycket honung blev det av våra två kupor förra året?

– Det blev cirka 50 kilo. Vi slungade honungen här i orangeriet på Stockholms Sjukhem och de som ville kunde komma och titta. I höst funderar jag på att ta hit en slungvagn och ställa in i parken så kan personal, patienter och boende komma ut och titta när vi tar hand om honungen. Slungvagnen ser ut som ett litet hus som vi ställt på en släpkärra.

Går det att köpa honungen? 

– Ja, den finns i restaurangen här på Kungsholmen.

Finns det risk att bli stucken av bina här?

– Nej, det här är snälla bin som har varit väldigt lugna när vi har tagit ut vaxkakorna. Men det kan variera, alla är inte snälla som de som ni har här. Bin söker inte heller upp sötsaker som kakor och bakverk, det är det getingar som gör.

Vad har bina gjort under vintern?
– För att hålla värmen har de ätit sockerlösning och suttit tätt tillsammans som ett klot, i mitten har de drottningen som de ser till att hålla varm. Dörren till bikupan som kallas fluster har varit öppen, men bina flyger inte ut innan det är minst 10 grader varmt ute, utöver en gång i februari då ger sig ut för att bajsa, det kallas rensflygning. Sedan har de suttit inne igen och väntat på våren.

Vad gör bina nu?
– Nu när det blivit varmare är de ute och arbetar med att samla in pollen och nektar. Pollen blir mat till yngel som ska bli nya bin och nektarn blir honung.

Ny äng planeras

I parken på Stockholms Sjukhem planeras det att anläggas en ängsliknade yta så att bina och andra pollinerade insekter får en ännu bättre miljö.

– Jag tycker det är jättebra att Stockholms Sjukhem satsar på bin. Det har kommit många larmrapporter om att insekter minskar och det är stor brist på bin. Nu ser vi fram emot en varm och fin sommar så att bina kan vara ute och jobba mycket, säger Johan Jarbrant.