Apotekstekniker avlastar sjukvården i Bromma – nu växer satsningen till Kungsholmen

Efter en lyckad pilot på Bromma, där en apotekstekniker knöts till geriatriken, har Stockholms Sjukhem tagit nästa steg och anställt ytterligare en apotekstekniker – den här gången på geriatriken på Kungsholmen. Målet är att skapa arbetsro för sjuksköterskor och förbättra läkemedelshanteringen i en vårdmiljö där tiden ofta är knapp.

Tanken bakom tjänsten i Bromma

Bakgrunden till satsningen var tydlig, sjuksköterskorna på geriatriken i Bromma hade utmaningar gällande läkemedelshantering, en uppgift som tog både tid och energi från den patientnära vården. Tidsstudier visade att sjuksköterskorna ägnade mycket tid åt att leta efter läkemedel. För att avlasta dem och effektivisera flödena anställdes därför en apotekstekniker på geriatriken i Bromma, som blev en slags förberedande resurs.

– Sjuksköterskor är ett bristyrke. Då kan work shifting, alltså att flytta vissa arbetsuppgifter vara en nyckel till framgång, berättar Hedvig Ottosson, apotekare och chef för den farmaceutiska enheten på Stockholms Sjukhem.

Apoteksteknikern på Bromma Michael Chan blev snabbt en viktig del i teamet. Han förbereder läkemedel inför inskrivningar och utskrivningar, letar upp läkemedel och fungerar som en länk mellan sjuksköterskor och läkare.


En tjänst som växte med uppgiften

Tjänsten har utvecklats mycket sedan starten. Förutom det dagliga arbetet med läkemedel har det lett till logistiska förändringar, exempelvis införandet av så kallade blåa boxar som ger en tryggare läkemedelshantering och ett mer strukturerat arbetssätt. Det har även skapat ett nytt sätt att tänka kring teamarbete.

– Det blev mycket mer än vi hade tänkt oss. Framgången handlar till stor del om att det hela tiden finns en person på plats som är knuten till geriatriken och som personalen vet var de hittar, säger Hedvig Ottosson.


Satsningen nu även på Kungsholmen

Erfarenheterna från Bromma banade väg för nästa steg: att anställa ytterligare en apotekstekniker, den här gången till geriatriken på Kungsholmen.

– Det kändes som ett naturligt steg. Geriatrikens ledning ville att sjuksköterskorna på Kungsholmen skulle få samma stöd som de på Bromma, säger Hedvig Ottosson.

Tove Björkman, som den nya apoteksteknikern heter, arbetar sedan en månad tillbaka heltid med tre geriatriska avdelningar och finns nära det dagliga arbetet. Hon förbereder läkemedel, fångar upp behov, hjälper till att hitta alternativ vid restnoteringar och kommer att samverka med intaget för att ligga steget före.

 

Mål att bättre arbetsmiljö och få färre akuta beställningar

Förhoppningen är att avlasta sjuksköterskorna, skapa bättre arbetsro och minska antalet akuta läkemedelsbeställningar.

– Det är mycket stress kopplat till läkemedel idag. Patienterna har fler läkemedel än för fem år sedan, och de är både mer komplexa och ofta restnoterade. Att ha en apotekstekniker som jobbar proaktivt med det här är en stor hjälp, säger Hedvig Ottosson.

Hon betonar också att satsningen är stimulerande och kompetenshöjande för apotekstekniker – och ovanlig.

– Jag tror inte det är någon annan som jobbar precis så här. Att ha apotekstekniker knutna till vårdavdelningar, i kombination med en apotekare som stöd, är ganska unikt. Farmaceuter är också ett bristyrke och då är det bra att komma på nya sätt. 

Intresse från utbildningshåll

Satsningen har inte bara uppskattats av vårdpersonalen – även utbildningar för apotekstekniker har hört av sig och visat intresse.

– Vi har fått frågor från utbildningar, vilket är jätteroligt. Det visar att det här är ett arbetssätt som väcker nyfikenhet och som andra vill veta mer om, säger Hedvig Ottosson.