bildkollage med Annika Norman, enhetschef på ASIH Innerstaden, framför flygfoto av Stockholms Sjukhem på Kungsholmen.

Annika Norman, enhetschef på ASIH Innerstaden

”Det är helheten som gör att jag har stannat”

Uppdaterad 2025-04-09 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

Annika Norman, enhetschef på ASIH Innerstaden, har jobbat på Stockholms Sjukhem sedan 1987. Hon har sett verksamheten växa rejält under åren. Ändå är det nära ledarskapet och det goda bemötandet som gör att hon fortfarande ser fram emot varje arbetsdag på ASIH Innerstaden.


Hon berättar om sin resa på Stockholms Sjukhem, hur organisationen har förändrats – och varför det är så många medarbetare som kommer tillbaka.

Hur länge har du arbetat på Stockholms Sjukhem och hur har din resa sett ut?

– Jag började här 1987 som sjuksköterska, så det är snart 40 år sedan. Jag har varit chef sedan slutet av 2001 och har haft flera roller under åren. Framför allt har jag arbetat inom den palliativa vården, där jag också fick möjlighet att ta en magisterexamen via Stockholms Sjukhem, något jag är väldigt tacksam för.
– När jag började här var vi en betydligt mindre organisation med cirka 150 personer. Idag är vi runt 1 700 medarbetare, och verksamheten har vuxit både i omfattning och i variation – med nya uppdrag, enheter och samarbeten. Men kärnan är densamma, ett starkt engagemang för patienter, närstående och varandra som kollegor.

Vad är det som har fått dig att stanna kvar så länge?

– Det är helheten. Jag tycker fortfarande att det är meningsfullt att gå till jobbet. Det finns verkligen ett gott bemötande här, vi hälsar på varandra, vi stöttar varandra och har roligt tillsammans. Det skapar en kultur av trygghet och respekt, som också märks i hur vi är med våra patienter. Jag är övertygad om att som man är mot sina kollegor är man också mot patienterna.

Vad tycker du kännetecknar en bra arbetsmiljö?

– Att man känner sig sedd. Att det finns utrymme att ställa frågor och att det är okej att inte kunna allt. Vi har en öppen kultur där vi pratar med varandra, det tror jag är en av anledningarna till att många trivs. Och att vi har tydliga ansvarsområden och ordning i organisationen gör också stor skillnad.

Vad är du mest stolt över i din roll som chef?

– Att många medarbetare kommer tillbaka. Det är ett gott betyg. Medarbetare som varit iväg, gjort något annat och sedan kommer tillbaka till oss. Det visar att vi har något som människor vill vara en del av och att det inte är en slump. Jag tror att det handlar om klimatet vi har byggt upp tillsammans. Man slutar oftast inte i vredesmod här, som jag brukar säga, utan man vill ofta tillbaka.

Du har lång erfarenhet av att vara chef, mer än 20 år, vad är ditt viktigaste råd till nya ledare?

– Att inte ha för bråttom. Man behöver inte kunna allt från början, och det är okej att säga ”jag vet inte, men jag tar reda på det”. Sen är det jätteviktigt att vara närvarande. Det är lätt att fastna vid skrivbordet, särskilt som ny chef när man ska in i alla system, möten och kurser. Men det kommunikativa ledarskapet måste få ta tid. Bygg relationer med dina medarbetare. När det finns förtroende kan man också ta sig an förändringar på ett bättre sätt.

Stockholms Sjukhem är ju en stiftelse – vad betyder det i arbetet?

–  Det känns meningsfullt att arbeta i en verksamhet där allt eventuellt överskott återinvesteras. Här gör vi det vi gör för patienterna.

Vad betyder det för dig att arbeta just inom ASIH?

– Det är en verksamhet där vi möter människor i deras hem, ofta i livets slutskede. Det kräver stor respekt, lyhördhet och kompetens. Det är ofta vi får höra från patienter och närstående att de känner omtanke från våra medarbetare, det betyder otroligt mycket. Att den känslan förmedlas är ett kvitto på att vi gör rätt saker.