Bild på Madeleine Melander som är enhetschef för den nya avdelningen samt för den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH) Bromma.

Madeleine Melander är enhetschef för den nya avdelningen samt för den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH) Bromma.

Lyckad start för ny palliativ avdelning på Bromma Sjukhus

Uppdaterad 2025-04-09 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan

I september förra året öppnade Stockholms Sjukhem en ny specialiserad palliativ slutenvårdsavdelning (SPSV) på Bromma Sjukhus. Madeleine Melander är enhetschef för den nya avdelningen samt för den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH) Bromma.

Efter ett drygt halvår summerar hon en intensiv och framgångsrik uppstartsperiod – där både samarbete, patientinflöde och medarbetarengagemang har överträffat förväntningarna.

Vilka förväntningar hade ni innan öppningen, och hur har de stämt överens med verkligheten?

– Jag var så målinriktad och hade siktet inställt på att öppna en ny avdelning med allt vad det innebär, så jag hade faktiskt inte så många förväntningar. Nu, efter att ha haft öppet i drygt ett halvår, kan jag konstatera att det har gått så himla bra, på så många plan!


Vad har varit den största framgången hittills?

– Jag tycker att den största framgången är våra medarbetare, som varje dag gör sitt yttersta för att patienter och närstående ska känna sig trygga och nöjda med den vård de får. Och det verkar de vara.


Hur har patientinflödet sett ut jämfört med förväntningarna?

– Inför öppningen skickade vi information till våra största remittenter och efter det har det rullat på med remisser. Vi har ett stabilt patientflöde, vilket känns väldigt bra! Med ganska små insatser från vår sida när det gäller marknadsföring vet nu många vårdgivare att vi finns.

– Vi samarbetar också med vår palliativa avdelning på Kungsholmen så att patienter inte ska behöva vänta i kö längre än nödvändigt. Har vi lediga platser i Bromma och de har kö på Kungsholmen, eller tvärtom, så kan vi erbjuda plats där det finns tillgängligt.


Vilken feedback har ni fått från patienter och deras anhöriga?

– Nu låter det kanske som att vi skryter, men vi har fått nästan uteslutande positiv feedback! Många uttrycker hur nöjda de varit med vården och bemötandet de fått. Vi får också mycket uppskattning för den fina och hemtrevliga miljön, den lugna atmosfären och att vi inte har bestämda besökstider, vilket gör det möjligt för närstående att komma när som helst på dygnet. Att husdjur är välkomna är också väldigt uppskattat.
– Med det sagt, det finns fortfarande mycket vi vill och kan göra ännu bättre!


Vilka har varit de största utmaningarna under den här perioden?

– Jag tycker att jag jobbar med de bästa man kan tänka sig och när vi möter svårigheter och problem ser vi till att lösa dem tillsammans.


Vad ser du som de viktigaste utvecklingsområdena för enheten under det kommande året?

– Jag ser flera viktiga utvecklingsområden framöver. Dels handlar det om att vi tillsammans ska fortsätta utveckla och förfina våra arbetssätt och rutiner. Det är också viktigt att satsa på kompetensutveckling för medarbetarna, så att vi kan fortsätta erbjuda vård av hög kvalitet. Och så vill vi bygga vidare på samarbetet med ASIH, där finns mycket potential att utveckla och ge ännu bättre vård till våra patienter.


Om du fick ge ett råd till någon som startar en liknande verksamhet – vad skulle det vara?

– Mitt bästa råd är att rekrytera med omsorg, med rätt medarbetare är ingenting omöjligt. Var tydlig med vilken riktning verksamheten ska ta, men låt experterna, det vill säga medarbetarna, vara med och forma vägen dit. Och kanske viktigast av allt att lita på processen.


Vad händer framöver?

– Vi har en flytt upp till plan 8 på Bromma Sjukhus. Vi ska evakuera dit under några månader när geriatrikens nya slutenvårdsavdelning färdigställs. Under tiden vi är där ska vi fortsätta erbjuda bästa möjliga vård, förfina våra arbetssätt, välkomna nya kollegor och öppna upp fler vårdplatser så vi kan erbjuda fler patienter palliativ vård.