Peter Strang

Peter Strang, professor emeritus i palliativ medicin vid Karolinska Institutet och knuten till Stockholms Sjukhem, har publicerat cirka 200 vetenskapliga arbeten och har mer än 6 500 citeringar enligt ResearchGate. Hans forskning fokuserar på palliativ vård, särskilt vård i livets slutskede. Genom sin forskning har han bidragit till att förbättra vården för patienter med avancerad cancer och andra allvarliga sjukdomar.

Peter Strang rankad topp 20 i världen inom palliativ vård

Uppdaterad 2025-04-23 Webbredaktör: Mariana Lind Skriv ut sidan
Peter Strang, professor emeritus i palliativ medicin vid Karolinska Institutet och knuten till Stockholms Sjukhem, har rankats som nummer 19 i världen inom sitt forskningsområde palliativ medicin och palliativ vård, enligt den internationella plattformen Scholar GPS.
Rankningen baseras på akademisk produktivitet, genomslagskraft och kvalitet, och bekräftar Strangs betydande bidrag till palliativ medicin, särskilt inom vård i livets slutskede och existentiella frågor vid sjukdom och död. Här delar han med sig av sina tankar om forskningen och den palliativa vårdens roll.

Vad betyder det för dig personligen att ha blivit rankad som nummer 19 i världen inom palliativ medicin?

– Det känns som ett slags lifetime achievement–utmärkelse, en fin bekräftelse på att den verksamhet jag bedrivit under 30 år faktiskt har betytt något. Det känns roligt att kunna luta sig tillbaka och tänka: det blev något. Även om det inte är slut, jag har fortfarande forskning kvar att göra, även om jag från början hade tänkt trappa ner efter 65. (Peter är nu 67 år).

Vad vill du att människor ska förstå om palliativ vård?

– Jag tycker det viktigaste är att förstå varför god palliativ vård är så viktig. Om man får en svår sjukdom, till exempel cancer, så är det ofta en chock. Blir man botad har man vunnit högsta vinsten. Men om sjukdomen är spridd och inte går att bota, då är det avgörande att få en god vård, inte bara för patienten, utan också för de närstående.
– Om vården inte fungerar, kan det lämna djupa spår hos de som blir kvar, att en mamma eller pappa hade smärta och andra symptom som inte lindrades. Det är väldigt destruktivt. Palliativ vård måste därför få finnas, ta plats och få resurser, det är en viktig vårdform för en utsatt grupp.

Vad har du forskat om den senaste tiden?

– Jag har bedrivit mycket spännande registerforskning, undersökt om den palliativa vården är jämlik, oavsett ålder, kön, socioekonomi och multisjuklighet. Något jag tycker är viktigt. – På Stockholms Sjukhem har jag bedrivit mycket forskning tillsammans med Per Fürst, Christel Hedman och Staffan Lundström.

Och just nu?

– Just nu forskar jag bland annat om sambandet mellan cancerbehandlingar och lungembolier (blodproppar i lungorna), som är en vanlig dödsorsak vid avancerad cancer. Jag har nyligen publicerat en studie där vi ser att ökad behandlingsintensitet går parallellt med ökad risk för proppar, även om vi inte kan bevisa orsakssamband än. Jag försöker skapa hypoteser kring om vissa behandlingar kanske till och med förkortar livet för sköra patienter, något som behöver studeras mer.

Du har varit verksam länge, hur har synen på palliativ vård förändrats under den tiden?

– Jag tycker det har gått i rätt riktning över tid. Men under pandemin blev det ett bakslag. Många medicinska journalister beskrev då att personer ”bara fick palliativ vård”, som om det var något passivt, som om man inte gjorde någonting. Men då hade ju inte patienter fått palliativ vård. Hade de fått det, hade de fått symtomlindring, stöd till närstående och samtal, allt det som palliativ vård faktiskt innebär. – Den bilden som spreds då var olycklig och missvisande, men jag tycker att vi nu är på väg tillbaka till en mer korrekt förståelse.

Har du några råd till unga forskare som vill arbeta inom palliativ medicin?

– Välj en frågeställning som du själv tycker är viktig. Om du brinner för något kommer du att tycka att forskningen är rolig och då kommer du också att göra ett bättre arbete. Det gör att du utvecklas både som forskare och människa.

Vad hoppas du din forskning har bidragit till?

– Just den här förståelsen för varför palliativ vård är viktig, både på samhällsnivå och inom vården. Det är något jag hoppas bidragit till.

Och till sist, hur firade du nyheten om att du rankats som nummer 19 i världen?

– Jag har inte firat så mycket än, men jag blev glad! Jag ska träffa släkten i påsk, så då kanske vi firar lite mer tillsammans.