Stockholms Sjukhems äldreomsorgs starka och snabba tillväxtresa

I början av 2024 hade stiftelsen två äldreboenden. I slutet av året drevs sex stycken. Den snabba tillväxten beror på förvärv och uppstart av nya äldreboenden.
Parallellt med tillväxtresan har äldreboendenas organisation och befattningsbeskrivningar setts över. Det har bland annat inneburit att Vallgossen fått ett nytt sätt att arbeta med teamchefer.
- Den här resan påverkar alla inom såväl stödfunktioner som vård- och äldreomsorg. Utan ett stort engagemang och fin samverkan inom Stockholms Sjukhem hade det aldrig fungerat, säger Peter Ceder, Äldreomsorgschef Stockholms Sjukhem.
Peter framhåller att den snabba tillväxten inte hade varit möjligt utan stora insatser från alla olika delar inom Stockholms Sjukhems organisation.
Framgångsfaktorer
Vårt främsta fokus är våra patienter och boende. Vi ska leverera sjukvård och äldreomsorg med hög kvalitet. Det lyckas vi med genom att våra medarbetare som får stöd i att vara hållbara.
- Det är bland annat attraktivt att vi är en idéburen verksamhet och att vi har egna anställda läkare i organisationen vilket gör det nära till sjukvård. Dessutom har vi hög etisk kompetens och egen FoUUI som kan bidra till en mer evidensbaserad äldreomsorg, berättar Peter Ceder.
Skäl att växa
Det finns flera skäl att växa. I Stockholms län förväntas antal personer över 80 år öka med 27 procent till 2030 och 48 procent till 2040. Idag är endast 3 procent av vården och omsorgen i Sverige idéburen samtidigt som vårt första äldreboende, Vallgossen, är det mest populära boendet i Stockholm. Så det finns en stor potential för Stockholms Sjukhem att växa och erbjuda idéburen äldreomsorg till fler.
De äldreboenden Stockholms Sjukhem bedriver finns alla i Stockholms län och är följande; Vallgossen (Kungsholmen), Mosaiken (Bromma), Nyckelharpan (Upplands Väsby), Näsby Slottspark (Täby), Graninge Strand och Poesin (båda i Nacka).