Mat med kärlek och smak

Manlig kock tittar in i kameran och ler.
Uppdaterad 2024-09-09 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan

Kai, kock på Näsby Slottspark, lagar mat till de boende som han själv skulle vilja äta. Ta del av Kais framgångsrecept för lyckad mat för äldre.

Hur tänker du när du planerar maten för de boende på Näsby Slottspark?

– Det är många parameter att tänka på; variation, årstider, känsla, smak, doft och utseende bara för att nämna några. Jag vill att menyn ska kännas både spännande och bekant. Jag varvar klassiska svenska maträtter med nya, exotiska. All mat jag serverar, skulle jag själv uppskatta att äta. Dessutom måste det finnas engagemang och kärlek i det jag lagar och serverar. Om det saknas, märks det i hur maten smakar.

I samhället är problemet med övervikt stort, men för målgruppen äldre; är det väl oftare tvärt om. Hur gör du för att de äldre ska få i sig all den näring de behöver?

– Om något ser gott ut, doftar gott och dessutom smakar gott, är chansen stor att mina gäster blir nyfikna och åtminstone vill smaka. Det är en stor del i mitt arbete. Det finns alltid färsk frukt på enheterna. Jag jobbar med aptitretare till varje lunch. Det kan vara ägghalvor med majonnäs och räkor eller kex med brieost och marmelad. Det hjälper till att väcka aptit och matlust. Smör och vispgrädde snålas det inte med, men det måste finnas balans. Linser och baljväxter är också självklarheter i mina menyer.

Vilka är utmaningarna med att planera och laga mat för äldre, tänker du?

– Att vara lyhörd och innovativ för att mina gäster inte ska känna att menyn upprepar sig för ofta och att göra måltiden till en av dagens höjdpunkter. Dessa delar har jag alltid med mig när jag planerar menyer. Nu är vi i kräfttider. Snart blir det kräftskiva med dekorationer, kräftor, ostar, pajer och nybakat bröd. Det kan vara lite svårt att skala kräftor så de får alltid färdigskalade kräftstjärtar och kräftskagen också.

Har du något tips till dem som läser om hur man ökar aptiten?

– Underskatta inte gästernas smaklökar. Doft och utseende är viktigt att tänka på. Jag lägger alltid några dillkvistar i kantinerna med kokt potatis. Det skapar en doftexplosion när värmeskåpet öppnas på enheten.

Protein är ofta svårt för äldre att få i sig tillräckligt av. Har du tips på proteinrika recept?

– En god hummus kan göras på andra baljväxter än kikärtor (som innehåller ca 20gr protein per 100 gram). Exempelvis sojabönor (36gr/100gr) eller röda linser (27gr/100gr). Var lite kreativ i smaksättningen och du har skapat en ny härlig böndipp. Doppa krispiga grönsaker i din egen proteinrika böndipp, så har du ett härligt hälsosamt mellanmål. Vill du ha ett sötare mellanmål är en chiapudding gjord på kokosgrädde, toppad med färska bär ett trevligt alternativ. Recept hittar ni via Google.