” Medicin är inte kul, men att ha kul är medicin. Och det har vi Graninge Strand!”

Ingela Och Graninge Strand
Uppdaterad 2024-08-21 Webbredaktör: Susanna Engström Skriv ut sidan

Ingela är aktivitetsansvarig på Graninge Strand i Nacka. Hennes roll är att planera och genomföra aktiviteter som ger mervärde och bidrar till höjd livskvalitet för dem som bor på äldreboendet.

Ingela har jobbat i äldreomsorgen hela sitt yrkesliv. Nu arbetar hon på Graninge Strand och trivs ”som fisken i vattnet”.

– Vilken miljö att arbeta i! Som aktivitetsansvarig vill jag hitta meningsfulla dagar för alla våra boende, både enskilt och i grupp. Alla ska bli sedda och lyssnade till. Ingen dag är den andra lik, men varje dag har vi två planerade aktiviteter, berättar Ingela.

På förmiddagarna erbjuds de boende att gå på en gemensam promenad. Promenader erbjuds även när önskan för det infaller vid andra tillfällen. Exempelvis kan en promenad minska oro. Dagens andra aktivitet kan vara allt från gruppgymnastik, sångstund, dans, allsång, bollekar, frågesport, kioskvagn, planterar blommor/skötsel av blommor, dans med bubbel på fredagar bubbel.

Berätta om kioskvagnen. Vad är det?

– Kioskvagnen kan man säga är en social inrättning. Många boende vill prata och uppskattar den tiden. Så jag försöker besöka var och en när jag kommer med min kioskvagn. Jag strävar efter att uppfylla allas önskemål om vad de vill ha i mitt utbud. Någon vill ha polkagrisar, någon vill ha väldoftande sköljmedel… Det kan bli långa besök utan köp, för det viktigaste är att man får 100% egen tid av någon som lyssnar på en. Inte att man nödvändigtvis köper något, berättar Ingela.

Ingela berättar om personcentrerade insatser. Som exempel kan hon åka till frisören med en boende, eller ta med boende till Gustavsberg för en lunch eller fika.

Berätta om högtider på Graninge Strand.

– Vi firar alla högtider. När de boende fyller år blåser vi upp ballonger, det bakas tårtor och vi dukar upp till långbord. Det är omtyckt.  Faktiskt är det aldrig någon boende som hittills har tackat nej till detta firande. Vi har även fest på Nobel. Då klär alla upp sig, glittret tas på och det dukas fint med blommor och vita dukar. Även vi har utdelning av priser! Det kan va ”årets dansare”, ”årets promenerade”, ”årets vän” mm.

På Graninge Strand har ni marknader. Berätta om dessa.

– Vi har jul-, påsk-, sommar- och höst-marknader. Då har vi fullt med marknadsstånd med blommor, chokladtomtar vid jul, underhållning med mera. Hela Graninge Strand lever upp och man går man ur huse då.

Vad skulle du säga att ni har för hälsofrämjande aktiviteter hos er?

Hos oss älskar alla musik och dans. Glädjen när vi har vi dansar oss genom dagarna, det är hälsofrämjande! Vi brukar säga brukar säga "att ta medicin är inte kul men att ha kul är medicin". På Graninge Strand har vi kul, mycket tack vare musik och dans. Jag brukar säga detta är ett föryngringshem. Kungens valspråk är för Sverige- i tiden. Jag säger att på Graninge Strand är vi med i tiden. I fredags diggade vi till Benjamin Ingrosso, Taylor Swift mm. Ålder är bara en siffra, avslutar Ingela.

Drink Och Dans

På fredagarna bjuds boende som vill på bubbel eller en god drink. Musik och dans uppskattas av alla. 

Söndagstraditionen är bingo och bullar. I alla fall bingo med nybakat.

Bingo Och Bullar